Brunello di Montalcino DOCG

Beskrivelse af producent                          

Tornesi er indbegrebet af sjælen i Montalcino. En dygtig håndværker, der sværger til de traditionelle metoder og en dedikeret indsats i marken. Maurizio Tornesi har været vinbonde alle dage, og vil stensikkert fortsætte så længe det overhovedet er muligt. Maurizio Tornesi er nemlig én af de ægte kulturbærere i Montalcino. Én af de producenter, der højtlydt argumenterer for fastholdelse af de gamle principper når konsortiet i Montalcino mødes for at diskutere ændringer i regulativerne.

Tornesi ligger ganske tæt på Montalcino by, ejendommen hedder i daglig tale ”Benducce”. Produktionen er ganske beskeden, faktisk producerer Maurizio ikke mere vin, end han stort set selv kan håndtere. Den årlige produktion af Brunello ligger på ca. 12.000 flasker, hvilket dækker over både alm. Brunello og Riserva. Et af Maurizios mantraer er, at hvis vinen er rigtig god, så behøver man ikke markedsføring. Derfor nøjes Tornesi med en enkelt gang om året at opdatere prislisten, og der er i øvrigt aldrig problemer med at sælge vinene, tværtimod.

 

Beskrivelse af vin                                      

Brunello di Montalcino betyder ”Den lille brune fra Montalcino”  og uden at tage for store ord i munden er Brunello den mest sagnomspundne vin i Italien. Alle der har været i Montalcino og bevæget sig rundt i den lille charmerende by, forstår at her betyder vin alt – og lidt til… Årgang 2006 betragtes allerede nu, som én af de 5 store årgange i et århundrede. Alle anmeldere har stået i kø for at skamrose årgangen, og det er også helt åbenlyst, at stort set alt flaskede sig perfekt i 2006. Tornesi Brunello 2006 er indbegrebet af autentisk Brunello i en enorm flot årgang. Der er masser af kant og ”beskidte” noter i munden. I munden en enorm balance og strukturen i vinen afslører lagringspotentiale til mindst 2025.

Download vin præsentation

 

2010 Riserva

Beskrivelse af producent

La Fiorita er beliggende i én af verdens mest berømte vinbyer, Montalcino i Toscana. Her findes i alt ca. 220 Brunello producenter, hvoraf ca. 150 betragtes som seriøse heriblandt naturligvis La Fiorita.

Sangiovese markerne ligger på den vestlige side af Montalcino bjerget, og kodeordet for La Fiorita er ”terrorir”. Her søger man vinens sjæl og særegne karakteristika for at frembringe en unik vin. Missionen er derfor dels, at vinen skal udtrykke naturens påvirkning på netop den skråning, der lægger vinstokke til La Fiorita Brunello, men mindst lige så vigtigt, at vinen altid skal imponere og give en stor oplevelse til den, der åbner vin fra La Fiorita. Ambitionerne er nemlig tårnhøje.

 

Beskrivelse af vin

Brunello di Montalcino betyder ”den lille brune fra Montalcino. Vinen laves udelukkede på Sangiovese druen, og der er særdeles strenge regler for produktion, lagring osv. Høsten hos La Fiorita foregår normalt i den sidste del af september. Gæringen kontrolleres og temperaturen overstiger aldrig 28gr. Skindet får lov at være med i fermenteringen i ca. 15 dage, og fjernes herefter. Den gærede most hældes på en blanding af 1. og 2. gangs 5 HL fade. Før vinen tappes på flaske til yderligere lagring, bliver den hældt på ståltanke i 8 mrd. Brunello di Montalcino er i sandhed én af de vine i verden, der er bedst egnet til mange års lagring. Således også La Fioritas.

Årgang 2010 betegnes allerede nu blandt de største nogensinde. Alt gik ganske enkelt op i en højere enhed, og anmeldere har stået i kø for at rose årgangen til skyerne. La Fiorita frigav ikke Riserva, men har brugt al den gode most i den alm. Brunello. Dette er stor vin i en stor årgang. Potentialet rækker let til 15 år i kælderen, men sikkert endnu længere.

 

Download vin præsentation